Ekşi Maya ile mutlaka “Tahta Kaşık” kullanalım…
Tariflerimize Ekşi Maya eklerken hepimiz kaşıklara bulaşan Ekşi Maya ‘yı temizlerken bayağı bir zorlanırız. Ekşi Maya çok yapışkan olduğu için yıkama esnasında sorun oluşturuyor. Bunu önlemek için:
– Kullanmazdan önce kaşığı yıkarsak ve ıslak olarak kullanırsak, Ekşi Maya ‘nın kaşığa yapışmadığını göreceksiniz…
– Kaşığı her Ekşi Maya ‘ya değirmezden önce yanımızda duran 1 bardak suya batırıp çıkartırsak, kaşığın temiz kaldığını göreceğiz…
Kolay gelsin…
Merhabalar, oncelikle sitede çok güzel anlatım yapmışsınız emeginize sağlık, tam olarak detayları incelemeden ekmek yapmaya kalmayacağım ki hevesim kırılmasın???? burda tahta kaşık demissiniz ben tam tersi kesinlikle tahta kaşık kullanılmaması gerektiğini okumuştum . Bilgi alabilir miyim detaylı olarak… Şimdiden teşekkürler tekrar emeginize sağlık. Güzel memleketime uzaktan selamlar????
Merhabalar…
Bir yere kadar haklısınız. Eğer tahta kaşığınızda kırık, çatlak varsa veya yüzeyi çok fazla pürüzlü ise buralarda zararlı bakteriler yuva yapacağı ve bunu da mayaya daldırdığınız zaman doğrudan mayaya karışacağı için sakıncalı olacaktır!
Metal ise doğrudan temasda Mayalara zarar vereceği için sakıncalı oluyor. En azından ben öyle bliyorum. Ayrıca bazı metaller asidik ortamlarda salınım yaparak zararlı olabiliyorlar. Meselâ; Alüminyum ve Bakır gibi. Bunlar kesinlikle sakıncalı!! Sağlık standartlarına uygun Crom/Nickel çeliklerin bir sakıncası olduğunu sanmıyorum… 18/10 Krom/Nikel çelikler sağlıklı olanlardır…
Şu ana kadarki denemelerimde metal kaşığın hiçbir zararı olmadığını tecrübe ile test ettim. Eğer bir zararı oluyorsa da gözle görülür farkedilir bir zararı olmuyor. Üstelik de maya yapım aşamalarında metal kaşık kullandım ve bir sakıncası olmadı.
Ben yine de pürüzsüz yüzeyi olan sağlam bir tahta kaşığı tavsiye ederim.
Yazarken bu detaylara değinilmediği için sizin gibi derinlemesine düşünenlerin kafası karışabiliyor. Fakat işin detayları dikkate alındığında her şeyin bir amacı olduğu anlaşılıyor. Yazarken bazı şeylerin atlamış olabiliyoruz. Malum o an yazarken bilgi vermek için yazılıyor ve daha sonra o konu hakkında soru soran olmazsa öylece kalıyor. Siz eğer sormasaydınız bu konu da böylece kalacaktı ve belki de kırık/çatlak tahta kaşıkla maya kullanımı hatalı olarak devam edecekti…
Memlekettekiler adına selamınızı kabul ediyorum… 🙂
Merhabalar sizi ekmek sanatından takip ediyordum bu siteyi yeni keşfettim benim de 3 yaşlnda ekşimayam var çeşitli denemelerle iyi sonuçlar alıyorum sizin tariflerinizin gerçek ve güvenilir olduğunu biliyorum bu yüzden artık takipçinizim deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler Nohut mayasını denemek istiyorum şimdi tarifinizle ancak mayanın üretilmesi ve saklanması ile bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim selamlar
Çok teşekkür ederim…
Kendi formüllerimle yaptığım ekmekleri yine yaptığım formüle sadık kalarak sizlerle paylaşıyorum. Un farkından kaynaklı ufak tefek sıkıntılar dışında bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Bu durumu da sıvı oranını kontrollü şekilde ekleyerek kontrol altında tutabilirsiniz.
Nohut Mayası ile ilgili çalışmam : Nohut Mayası sayfasındadır. Bu mayayı üretmekle ilgili detaylı bilgi orada verilmiştir. Saklamanız ise çok çok zor. Bu nedenle günlük taze olarak yapılıyor.
Kolay gelsin…
Merhaba, Ekmeklerimiz çok güzel, ellerinize sağlık. Bende yapmaya çalışıyorum, şu an tatildeyim, mayamı besleyemedim. Yeniden başlamak yerine acaba sizden alabilirmiyim? Tatil dönüşü adresimi versem bana bedeli karşılığında gönderebilirmisiniz?
Benim için maya yollamak sorun değil, lâkin “herkesin, kendi mayasını yapabiliyor olması” için çaba harcıyorum. En güzeli bu olur ama yine de “illa ki benim kullandığım mayadan istiyorsanız”, ücrete gerek yok. Çünkü bizim kültürümüzde “Maya, para ile satılamaz!” Kargo ücretini karşılamanız yeterlidir. Adresinizi gönderirseniz size kendi Ekşi Maya ‘mdan yollayabilirim. ..