Nohut Mayası (Tatlı Maya) …

Nohut Mayası çok uzun yıllardan beri Anadolu ‘da yaygın olarak kullanılan bir maya türüdür. Günümüzde ticari mayaların kolayca bulunabilir olması ve insanların da zahmete girmekten kaçınmaları sonucu bu mayanın kullanımı çok azalmıştır. Özellikle bizim buralarda “Kahke” yapımında vazgeçilmezlerdendir. Tabii ki, her kahke fırını bu mayayı kullanmıyor, ticari maya kullanmaya başlandı ama orjinal “Gaziantep Kahkesi” sadece bu nohut mayası ile yapılabilmektedir. Tadı, kokusu, aroması ve dayanıklılığı çok fark etmektedir. Mideyi rahatlatıp, şişkinlik yapmıyor ve uzun süre tokluk hissi veriyor…

Bu mayayı yapmak için gerekli olan malzemeler, her evde bulunan türdendir… İşte tarfi…

1 Cup  = 240 ml (1 Su Bardağı)   [Ölçü Kabı]
1 TBsp =  15 ml (1 Yemek Kaşığı) [Büyük Ölçü Kaşığı]
1 tsp  =   5 ml (1 Çay Kaşığı)   [Küçük Ölçü Kaşığı]

Malzemeler:

  • 1/2 Çay Bardağı Kırılmış Nohut
  • 1/2 Çay Bardağı TamBuğday Unu (Yoksa Beyaz un olarak ilave edilir)
  • 1/2 Çay Bardağı Beyaz Un
  • 1 + 1/2 Su Bardağı İçme Suyu (İhtiyaca göre su miktarı ayarlanmalıdır)
  • 1/2 Çay Kaşığı Kaya Tuzu

Hazırlanması:

  • Kesinlikle nohutları yıkamadan kullanacağız!!!
  • İlk önce nohutu havanda kırmamız gerekiyor. Çok ufaltmaya gerek yok, 2 ‘ye bölünse bile yeterlidir. Çok ufaltmak, hatta toz haline getirmek yanlış bir harekettir. Mümkün mertebe kırılmış taneler olmasına dikkat etmek gerekiyor…

Nohut_1 (1024x768)

  • En iyi nohut, köy nohutu ve eski olan nohuttur. İthal nohutlar ve bozulmasın diye ilaçlanan nohutlar istenilen sonucu vermeyecektir. Bu nedenle bizim yerel nohutlarımızı tercih etmemiz gerekiyor…
  • Daha sonra nohut ile unları iyice harmanlayıp, tuzu da ilave edip iyice karıştırıyoruz…
  • Bir kavanoz veya ölçü kabının içerisine karışımı döküyoruz. Hatta hattasına bir soda şişesi ‘nin içerisinde uygun sistemi kurabilirseniz en iyi sonucu alabilirsiniz…Uygun şekilde hazırlandığında mayanın köpüğü soda şişesinden kendiliğinden çıkacaktır!!!
  • Üzerine, elimizin dayanabileceği en yüksek sıcaklıktaki suyu ilave ediyoruz. Topaklanmaması için bir kaşık yardımıyla iyice karıştırrıyoruz. Suyu ilave ederken resimde de görüldüğü gibi karışımın üzerine 2 parmak çıkacak kadar eklememiz gerekiyor. Miktar o kadar da önemli değil ama su az olursa elde edeceğimiz maya kullanım aşamasında biraz zorluk çıkaracaktır…
  • Kavanozun kapağı varsa gevşek olarak, ölçü kabı gibi üzeri açık bir kap ise üzerine bir kağıt peçete koyarak kapatalım…

 

Nohut_2 (1024x768)

  • Şimdi işin en can alıcı noktasına geldik. Mayanın aktif olmasını bekleyeceğiz. Fakat bu maya öyle kolay kolay aktif olmuyor. Bunun için uygun sıcaklığın sağlanması gerekiyor.
  • En uygun sıcaklık 40-50 °C arasındadır. Ne kadar sıcak olursa, o kadar hızlı kabaracaktır. Çok fazla sıcak olursa da mayayı öldürme itimalı var. Bu nedenle 62 °C ‘nin üzerine çıkılmaması gerekiyor.
  • Ayrıca çok hızlı aktifleşirse, mayanın elde edeceğimiz üründe vereceği aromada da bir azalma olacaktır!!! Bu nedenle en ideal ısı 46 °C olarak düşünülebilir…
  • Bu ısıyı sağlamak için, ya güneşte beklememiz gerekiyor, kış mevsimi ise kalorifer üzerine de koyabiliriz; ya da geniş bir tencerede bizim kavanoz ‘un yanına bir kavanoz da sıcak su koyup, birbirine doğrudan temes etmemesi sağalarak üzeri kapatılabilir; ya da benim yaptığım gibi evdeki mutfak fırınından faydalanılabilir…
  • Fırın ısısı 46 °C civarına ayarlanır ve bir derece ile kontrol edilir. Bunu bir iki denemede yakalayabiliriz…

NohutMayası_2 (1024x768)

  • 3-4 saat civarında mutlaka mayada bir hareketlenme gözlenecektir. Maya köpürmeye, kabarmaya başlayacak…
  • Eğer yeterli ısı sağlanamamışsa bu süre uzayabilir. Sabırla beklemek gerekiyor…
  • İlerleyen zamanlarda mayanın hızla kabardığı, üzerinin köpük köpük olduğu görülecektir…

Nohut_3 (1024x768)

NohutMayası_3 (1024x768)

  • Şimdi mayamız hazır oldu fakat burada yanlış bilinen bir doğruyu birlikte öğrenmiş olacağız. “Bu maya çok berbat kokar deniliyor.”  İşte bunlar aslında mayalarını bozmuşlardır ama farkında değiller. Tıpkı “Ekşi Mayalı Ekmeğin, ekşi olacağını sanmayaları” gibi… Oysa onlar mayayı bozup ekmeği ekşitiyorlar ama bunu normal sanıyorlar!!! Aynı sorun bu maya türünde de geçerli. Eğer maya gereğinden fazla uzun sürede aktifleşirse bu sahfada ortamda bulunan zararlı bakteriler de faaliyete geçmiş oluyor. O berbat koku da bundan kaynaklanıyor!!! Mayanın kendi kokusu biraz ağır olmakla birlikte berbat değildir…
  • Bu bilgiler halk arasında pek bilinmediğinden ve bilenler de paylaşmadığından bu maya türünü kullanmak isteyenler başarısızlıkla karşılaştıkları için tekrar denemek istemiyorlar. Bence haklılar da… Ben de araştırmalarım sırasında aynı hatalara düşüp bir daha denememe kararı almışken; “atalarımız bu işi bunca sene nasıl yaptılar, bu rezilliğe nasıl tahammül ettiler?” diye düşünürken; bir yerde bir hata olduğunu çözümledim. Araştırmalarıma devam ederek, çok şükür işin gerçeğini bulmayı başardım… 🙂
  • Bu önemli bilgiden sonra şimdi diğer önemli bir bilgiyi de sizlerle paylaşacağım. Şimdi en önemli konulardan birisi mayayı nasıl kullanacağız?
  • Genelde bilinen mayayı süzüp (bazen de süzmeden doğrudan) kalanını maya olarak kullanmak eğilimidir.!!! İşte yanlış burada başlıyor…
  • Bize lâzım olan sadece aktif mayadır. Geri kalan posası değil!!! Bu nedenle;  “sadece mayanın üzerindeki aktif köpükleri toplayacağız”. Geri kalan sıvı ve posaları da atacağız. Eğer sıvıyı da ekmeğe veya kahkeye dahil edersek, tadı ve kokusu çok ağırlaşacaktır. “Piştiğinde gider, koku kalmaz” falan deniliyor ama bunlara pek inanmayın. Bu maya ve içerisindeki zararlı bakteriler yüksek sıcaklıklara dayanabildiği için ekmek pişerken tam olarak ölmüyorlar ve ekmeğin bekleme süresi boyunca aktif olmaya ve ilerleyen günlerde ekmekte bir ağır koku/aroma/lezzete sebebiyet veriyorlar. Bu nedenle mutlaka ve mutlaka sadece köpüğünü alıp kullanacağız, gerisini atacağız!!!
  • Peki bu kadarcık köpük yeterli mi? Elbette değil. O nedenle öncelikle bu maya ile bir ön maya hazırlamamız gerekiyor.

Ön Maya İçin:

  • 100 gr Beyaz Un
  • 100 gr İçme Suyu
  • Elimizdeki Aktif Maya Köpüklerinin tamamı
  • Tümünü güzelce karıştırıp, kuru yer kalmamasına özen göstererek homojen bir hâl almasını sağlayalım. Üzerini streç veya poşetle hava almayacak şekilde iyice kapatalım…

NohutMayası_1 (1024x768)

  • Bu hazırlamış olduğumuz Ön Maya ‘yı 2-3 saat sıcak bir yerde tekrar mayalanmaya bırakıyoruz. Tıpkı diğer mayalarda olduğu gibi bir müddet sonra göz göz olan Ön Mayamız hazır olacaktır.
  • İşte artık bu Ön Maya ile istediğimiz ürünü; ekmek, kahke, poğaça, simit artık ne yapacaksak yapabiliriz. Eğer bu maya az gelirse; tekrar un ve su ilavesi ile biraz daha arttırıp tekrar mayalandırmaya bırakarak çoğaltabiliriz…
  • Umarım yeterince detaylı anlatabilmişimdir. Eğer bu söylediklerime dikkat edilmezse bu mayanın elde edilmesi de kullanılması da mümkün olamayacaktır!!!
  • Sormak istediğiniz sorularınız olursa aşağıdan yorum bırakabilirsiniz…

 

  • Kolay gelsin…

44 thoughts on “Nohut Mayası (Tatlı Maya) …”

  1. Merhabalar

    Öncelikle günümüzde yaşanan gıda terörüne karşılık vermiş olduğunuz eşsiz destek ve bilgiler için çok ama çok teşekkür ederim. Tartine ekli maya ve ekmeğinizi denedim ve kısmen başarılı oldum. Bu ayrıntılı maya ve ekmek tarifi içinde çok teşekkür ederim.. rica etsem müsait olduğunuzda aşağıdaki sorularımı yanıtlarsanız ayrıca çok mutlu olacağım. Saygılarımla

    1) Hazırlama : Banetton kalıp alacağım en kullanışlı olan hangisidir. ve kaç cm olmalıdır?
    2) Pişirme : Ateş tuğlası üzerinde pişiriyorum ama ekmeğim basık olarak kabarıyor. Döküm tencere kullanırsam fark eder mi ? Kaç cm döküm tencere almalıyım ?
    3) Rica etsem nohut ekmeğinin tam tarifini verebilirmisiniz.
    4) Ekmeğim Tartine tarifinde gluten testini geçtiği halde ( 6 kısa katlama- 30 dk, 2 uzun katlama 60 dk, ve 2 saat son mayalanma yapıyorum ve de sıvı oranını koruduğum halde yüksek kabarma değil basık kabarma oluyor ( Basık olsa da hamur olmuyor aksine iri gözenekli ve çoook hafif ekşimsi oluyor ) neden olabilir ? ve ekmek tam tatlı mı olacak ?

    1. Merhaba…

      Sizin mesajı gözden kaçırmışım, kusura bakmayın. Sistem bazen böyle uyarı yapmıyor!!!

      1) Banneton kalıp şart değil ama almak isterseniz sanırım standart oluyorlar. Standart değilse bu durumda yapacağınız ekmek gramajına ve eğer kullanırsanız da Döküm Tencereye bağlı olacaktır…

      2) Döküm Tencere ile daha kolay çalışırsınız. 500 gr un için 24 cm idealdir…

      3) Hamurunuz dışarıda ve sıcakta uzun zaman geçiriyordur ve bu nedenle ekşime yapıyordur. Ekmekler tamamen tatlı olacaktır. Fakat sevenler için çok hafif bir ekşimsilik olabilir ama olmasa daha iyidir. Zaten Ekşi Mayalı ekmeğin kendisine has hoş bir kokusu vardır.

      Ekşi Mayalı Ekmek asla EKŞİ OLMAZ!!!

      Selamlar…

  2. Merhaba bende doğal bir yoğurt mayası arıyorum.Mayayı yoğurt yapımında kullanabilirmiyiz.Kullanacaksak ölçüler nasıl olmalı

    1. Merhaba…

      Mesajınızı görmemişim. Kusura bakmayın. Yeni farkettim… :((

      Yoğurt için denemedim ama yoğurt mayalamak için nohut kullanıldığını biliyorum. O nedenle kullanılabileceğini düşünüyorum. Fakat yoğurt için esas olan kendisinden mayalanmasıdır. Yani, ilk olarak nohut mayası ile mayalamış olsanız da daha sonraki seferlerde daha önce mayaladığınız yoğurdu maya olarak kullanmanız gerekir ki; hem yoğurdunuz güzelleşsin hem de maya olarak kullanılacağı için güçlensin. O nedenle her defasında nohut veya nohut mayası kullanırsanız elde edeceğiniz yoğurt gerçek yoğurt olmaz ve içerisinde olmasını beklediğimiz faydalı bakteri popülasyonu oluşmamış olur. Her koyulaşmış olan süt yoğurt değildir. Sütü odada bir kenara koyup bekletseniz bile bir süre sonra koyulaşacaktır ama bu kesinlikle bir yoğurt değildir!!! Sadece yoğurt olma yolunda atılan ilk adımdır. O nedenle ilk mayalamadan sonra hep yoğurdun kendisini maya olarak kullanın derim.
      1 lt. süt için 1 tatlı kaşığı nohut mayası köpüğü yeterli olacaktır. Yeterli olmaz ise 1 yemek kaşığı veya daha fazlasını da deneyebilirsiniz. Sonuçta bu elde edeceğiniz yoğurt olmayacak ve bununla tekrar mayalayacaksınız…

  3. Merhaba,

    Nohutları koyduğumuz kavanozu fırına koyacağız ama
    * Fırın 46 derecede süreklimi kalacak.(yani açık)…yoksa 46 dereceye kadar ısıtıp, kavanozu koyduktan sonra fırını kapatacak mıyız?

    ilk defa nohut mayası deneyeceğim..herşeyin düzgün olmasını istiyorum.tarifiniz diğer tariflerden farklı o nedenle önce sizin tarifinizi deneyeceğim. Tşk.ler

    1. Merhaba…

      Fırın ısısı sabit olarak 46 derece civarında olmalıdır. Yani bu ısıyı tüm işlem boyunca sabit tutmaya çalışacağız…

      Umarım sorunsuz başarırsnız. Diğer tarifler ile boşuna zaman kaybetmeyin ve tam ve kesin bu formülü deneyin. Tüm detaylara dikkat ederseniz başarılı olacağınızdan eminim…

      Selamlar…

  4. Beyaz un… Bu unun yerine, (sağlık açısından) tariflerinizde geçtiği tüm aşamalarda tam buğday unu kullansak olurmu?birde elde ettiğimiz son merhaledeki mayayı saklayarak ileriki ekmek vs. Yapım amaçlı kullanabilirmiyiz?zorlu bölümleri eksiltmek adına.çok teşekkürler şimdiden..

    1. Tam Buğday unu maya beslemesi açısından çok da uygun bir gıda değil. Mayayı besleyen nişastadır…

      Elde edilen mayayı her kabardığında sıcak ortamı muhafaza ederek tekrar besleyerek devam ettirebilirsiniz. Buzdolabında kesinlikle saklanmaz ve eğer beslemezseniz anında ölüyor. Besleyerek dahi olsa bir süre sonra güçsüzleşerek ölebilme ihtimali vardır.

      1. Üstat!tebrik ve teşekkürler..nohut mayası ve ekmeğine kafayı takmış,doğala dönmüş eski egeli olarak net. aleminde en mantıklı tarif,izahat sizinki.sizden önce,başka bir forumdan aldığım tarif tam buğday öneriyordu.fakat sonuç olumsuzdu.size sorma sebebim ondandı.bilgilenmeye,sizi takibe devam..

        1. Bu sınavı geçtiğm anlamına geliyor :)))

          Ulaşabildiğim ve sahip olduğum tüm bilgileri karşılıksız paylaşıyorum. Bu nedenle en gerçek bilgileri burada şeksiz/şüphesiz bulabilirsiniz…

          İşin ilmini bilmek başka, birşeyler yapıp; bunu allayıp pullayıp daha sağlıklı havası vermeye çalışmak başka…

          Selamlar…

        1. Cevap gecikmiş kusura bakmayın. Arada karışmış görmemişim…

          Bu maya her lâzım olduğunda yeniden yapılmalıdır. Çok hassas olduğu için beklemeye gelmez. Buzdolabına girdiğinde ölebilir. Soğuğu hiç sevmez!

          Artık elinizde ne kadar Ana Maya olursa onunla ne kadar Ön Maya hazırlayabilirseniz hepsini kullanabilirsiniz.

          Ortalama 500 gr un için 250 gr Ön Maya hazırlayabilirseniz çok iyi olur…

  5. Kardeşim çok teşekkür ederim. Böyle hitap ediyorum ama insanların her tür olumlu paylaşımdan kaçındığı şu zamanda tarihe gömülmek üzere olan nohut mayası gibi bir değeri paylaştığın yetmezmiş gibi bir de bu maya ile yapılan kahke tarifini paylaştığın için bu samimiyeti hissettim. Genelde fermantasyon yoluyla elde edilen ve zahmetli oldukları için yok olmaya yüz tutmuş gıda maddelerini araştırıyor ve hepsii deneyerek keyfini çıkarıyorum. İşte son 1 haftayı da nohut mayası ve kahke ile geçirdiim için evimizde senin için iyi niyetlerimiz dönüp duruyor 🙂

    Yalnız bizde turbo fırın olmadığı için 200 derecede yarım saat kalırlarsa kıtır kıtır pişiyorlar. Tekrar teşekkür ederim.

    1. Samimiyetinizden çok memnun oldum. Elimden geldiğince ben de gizli saklı kalmış, unutulmuş lezzetleri ortaya çıkartmaya çalışıyorum.

      Başarılı oluyorsam ve tariflerim işe yarıyorsa ne mutlu bana. “Gizlenen gerçekler açığa çıkmalı” diye düşünüyorum…

      Afiyet olsun. Nice güzel lezzetlere…

  6. Merhaba

    Oncelikle tarifiniz icin cok tesekkur ederim. Nohut mayasini eksi maya gibi saklama imkani var mi? Yani hamurdan bir parca alip saklamak yerine, eksi mayada yaptigimiz gibi kavanozda belli araliklarda besleme yaparak sakliyabilir miyiz?

    Tesekkurler

    1. Merhaba…

      Nohut Mayası sıcağı sevdiği için dolapta saklanamıyor. Oda ısısında sürekli besleyebilirseniz bir süre devam ettirebilirsiniz fakat sonunda yine bozulacaktır veya Ekşi Maya ‘ya dönecektir…

      Selamlar…

      1. Tekrar merhaba,

        Teşekkür ederim cevabınız için. Nohutu kırmak biraz zor oldu ondan sormuştum. Bende sadece tahta havan var ve onla kırmak zor oluyor gerçekten. Belki bir yerde nohutları toptan kırdırıp sonra gerektikçe kullanabilirim. Belki öyle daha kola olur.

        1. Merhaba…

          Nohutları kalınca bir kağıt havluya sarıp, çekiç varsa üzerine vurarak kırabilirsiniz. Çekiç yoksa doğrudan madem suyu şişesinin tabanını da kullanabilirsiniz…

  7. Usta emeğine sağlık, geçen sene işten ayrılınca bosluktan tartine ekmeğini yapmaya tarifinden yararlanarak başladım bir senedir de eve ve akrabalara yapıyorum çok begeniliyor. Ticari olarak denemek için birkaç denemem oldu ama başarısız oldum çünkü emeğin bir değeri yokmuş. İnsanlarımız haklida olarak ucuzunu arıyorlar. Neyse tekrar emeginize sağlık hakkınızı helal edin.

    1. Herkes, herşeyin kıymetini bilemez.

      “Altın, sarraf ‘ın yanında değerlidir”….

        1. Ben atlamadım, detayı verdim. Siz öyle yapın; kokusundan iğreneceğiniz halde; yine de kendinizi kandırarak ballandıra ballandıra yersiniz.

          Benim verdiğim detayı kimse bilmiyor, bilen de vermiyor. Köpüğün az olması önemli değil. Sanki kaç ekmek yapacaksınız. 1 ekmek için o köpük yeterlidir ama köpürtememeişseniz zaten mayanız olmamış demektir. İğrenç kokan suyunu kullanmak durumunda kalırsınız o da yanlış birşey. Deneyin görürsünüz…!

  8. Ayrıntılı tarif için teşekkürler, ekşi maya ekmek videonuzu sosyal medyada her fırsatta paylaşıyorum, ben ve benim gibi pek çok kişinin ekmeğinde tuzunuz var. Elleriniz dert görmesin:)

  9. Merhaba, ekşi mayayı araştırırken rastladım sayfanıza. Çok güzel bilgiler buldum ve uygulamayı düşünüyorum. Bir sorum olacak yanlız umarım saçma olmaz, acaba nohut mayasınında yediğimiz nohut gibi gaz yapma özelliği olur mu? Çünkü gaz konusunda çok sorunlu bir bedenim var. Umarım bu konuda bir fikriniz vardır.

    1. Merhaba,

      Nohutun kendisi kadar sıkıntı vermez. Kimilerine göre mideyi rahatlatıcı özelliği oluyor. Fakat aynı sorun bende de olduğu için yediğimde az da olsa sıkıntı oluşturuyor. Biraz fazla yediğimde de sıkıntı artıyor. Fakat nohutun kendisi kadar değil. Bu nedenle pek fazla Nohut Mayası kullanmıyorum.

      Bu arada size bir bilgi olarak vereyim:

      – Gazın sebeplerinden birisi de ekmeğin kendisidir. Yani ekmeğin içerisindeki gluten ve başka maddeler.

      – Ekşi Maya bir yere kadar bu sorunu tolere ediyor. Fakat çok fazla tüketilirse yine sıkıntı oluşturuyor.

      – Ekmeği mümkün olduğu kadar Tam Buğday Un ve Eşşi Maya kullanarak yapmak gerekiyor. Bu durumda da ekmek sert ve kuru oluyor ama sağlık için; ya az yiyeceğiz ya da böyle ama yine de ölçüyü kaçırmadan…

      – En güzeli ekmeği azaltarak tüketmeğe dikkat ederek; Tam Buğday ve Ekşi Mayalı yapmak…

  10. Sanırım insan belirli bir yaşa gelmeden birtakım şeyleri anlayamıyor,tahmin ediyorum ki birgüneydoğulusunuz,ekmek yapmak isterken bu maya tarifinizi buldum,okudum ve tatbik etmek için verilen ölçüleri kullanarak nohut maya sı yapmaya koyuldum,oluşacak maya ile de ön maya yı yapacağım ve de onunla ekmek,bakalım nasıl olacak,sonra yine yazacağım

    1. Merhaba,

      Uygun ısısyı sağlarsanız 4-5 saatte köpükler oluşacaktır. Yoksa daha uzun süre alabilir. Bu durum tamamen ısıyla ve nohutla ilgilidir.

      Selamlar…

  11. Çok teşekkürler, gerçekten faydalı bilgiler. Ekşi mayalı ekmek benim de favorim ancak nohut mayası ile sandviç ekmeği denemeyi düşünmüştüm. İyi bir tarif bulur bulmaz deneyeceğim. Selamlar..

  12. Sayın Tiger X,

    Öncelikle çok merak ettiğim bu maya yapımına ışık tuttuğunuz için sağolun. Bu mayayı da ekşi maya gibi besleyerek yaşatmak mümkün müdür? Yoksa her kullanımda baştan yapmamız mı gerekir?

    Hafta sonu denemek istiyorum, devam ettirilen bir maya ise öğrenmek isterim.

    1. Merhaba,
      Öncelikle belirtmeliyim ki; bu maya tarih boyunca hep günlük olarak yapılmıştır. Nedenini, niçinini çok derinlemesine araştırmadım. Fakat hep böyle yapılmışsa, bir bildikleri olduğu kesin.

      Kanımca bu maya sıcak ortamı seviyor. Soğukta özelliğini kaybediyor ve daha sonra canlanması çok zor oluyor. Ben evde buzdolabında da saklamayı denedim ama ertesinde mayanın canlanması çok zayıf oldu. Oysa oda sıcaklığında beslemeye devam ettiğim birkaç gün içerisinde maya aktif kaldı ama gittikçe güç kaybetti. Sanırım bu nedenle günlük yapılması gerekiyor.

      Ayrıca bu Nohut Mayası, Ekşi Maya gibi bakteri ve maya mantarlarının ortak bileşiminden teşekkül olmuyor. Nohutun dış yüzeyinde bulunan nohuta özel enzimler sayesinde oluyor. Bu durumda siz zaten zaman içerisinde nohut mayasını besleyerek saklamaya çalıştığınızda, sonuç olarak ortaya yine Ekşi Maya çıkacaktır. Ortamdaki bakteriler ve mantarlar ister istemez işin içine girecektir. Bu durumda yapılan ürünlerde de aynı aromayı almanız mümkün olmayacaktır.

      Ben şahsen Ekşi Mayalı Ekmeği, Nohut Mayalı Ekmeğe tercih ederim. Çok daha kaliteli bir ürün ortaya çıkıyor. İşlemesi ve yapması daha kolay. Yapılan ekmekler daha gösterişli ve gözenekli oluyor. Nohut mayasında ise birçok zorluk var ve ekmeği de benim damak zevkime hiç uymuyor. Pasta ürünlerinde, Halep Kahkesi ve Antep Kahkesinde mükemmel sonuç vermesine rağmen, Ekmekte aynı lezzeti almadığımı söylemem gerek.

      Bu mayayla birşeyler yapmak isterseniz günlük yapacaksınız. Aksi halde aynı lezzeti ve başarıyı alamzsınız.

      Benim bildiklerim ve yazacaklarım bu şekilde. Umarım işinize yarar…

      Selamlar…

  13. Bir Izmir li olarak size minnettarim. Ekmeklerimi tam istedigim gibi yapmama onderlik ettiginiz yetmiyormus gibi bir de en cok hasretini cektigim yiyecegimin egenin taatli maayasinin anahtarini vermissiniz kim ne dediyse yaptim 🙁 kotu kokulara kadar hatta kotu kokmayan mayami kotu kokuncaya kadar ne yazik ki beklettim ve sanmiyorum ki tarif edenler de o kumru ekmeklerini sevdiler! Ailece tesekkuler

    1. Eğer deneyip de başardı ve bu satırları yazdıysanız beni çok mutlu ettiniz. Bir kişi bile bu işi başardı ise, ben doğru yolda ilerliyorum demektir.

      Çok fazla takipcim olmasa da ben biliyorum ki, burada verdiğim bilgilerin kıymeti er ya da geç anlaşılacaktır. Ben sitemde de, YouTube kanalımda da reklam almadan, reklam yapmadan, sırf birşeyler paylaşmak amaçlı gayret gösteriyorum. Amacım daha geniş kitlelere bu doğru bilgileri ulaştırmak. İnsanları gerçek ekmekle tanıştırmak. Bir teşekkür, bir dua benim için yeterlidir. Hatta hattasına deneyip de başarsınlar, bu bile bana yeterlidir… 🙂

  14. Teşekkürler tarif için. Benim bir sorum olacaktı, elde ettiğimiz köpük maya ile ekmek yapmak için ne kadar un kullanmalıyız? Yani un-maya miktarları kabaca nasıl olmalı?

      1. Ön Maya için aslında ekmek konusunda bilgi verecektim ama bazı sorunlar nedeni ile yazım gecikti. Sizi merakta bırakmamak adına kabaca; 100 gr Ön Maya 500 gr Un için yeterlidir. Daha detaylı bilgiyi Nohut Mayalı Ekmek yazımda vereceğim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

casino metropol casino maxi